Prognoza Meteo

Informatii Ranca

Localizare:

 

Ranca

Ranca

Statiunea Montana Ranca se afla in nordul judetului Gorj, pe versantul de sud al Muntilor Parang. Din orasul Novaci se fac 20 de km pana la intrarea in statiune pe DN67C (drum denumit si Transalpina sau Drumul Regelui). Statiunea se afla la 1600m altitudine.

 

Muntii Parâng fac parte din Carpatii Meridionali, grupa muntoasa Parâng-Sureanu-Lotrului, fiind cea mai mare ca suprafata dintre masivele muntoase ale României. De la est la vest masoara aproximativ 50 de km iar de la nord la sud circa 25 km.

Muntii Parâng sunt delimitati la vest de Valea Jiului, iar la est de râul Oltet si râul Lotru. La nord sunt delimitati de Muntii Sureanu, prin valea râului Jiul de Est Spre sud, delimitarea este facuta de sirul depresiunilor Novaci, si Baia de Fier.

Sunt strabatuti de cea mai înalta sosea de la noi din tara, Transalpina, care ajunge pâna la altitudinea de 2.200 m, oferind imagini rar întâlnite.

Pe cuprinsul întinderii muntilor Parâng se gasesc un vârf muntos de peste 2.500 de metri, si anume vârful Parângul Mare, cu 2.518 m si trei vârfuri de peste 2.400 de metri: Gemanarea, cu 2.426 m, Stoinita, cu 2.421 m si Cârja cu 2.405 m si aproximativ 15 vârfuri de peste 2.300 m.

Muntii Parâng se remarca prin masivitatea lor, care îi fac a fi aseamanatori cu Muntii Fagaras si multitudinea de lacuri glaciare (Mija, Câlcescu, Rosiile, Iezerul Înghetat) care îi aseamana cu Muntii Retezat. Faptul ca pe traseele sale sunt putine cabane si refugii montane îl face sa fie unul dintre cele mai salbatice masive muntoase din România.

Partea sa sudica se remarca prin existenta unor formatiuni calcaroase, care au dat nastere unor pesteri, cum ar fi: Pestera Muierilor, aflata pe valea Râului Galbena si Pestera Polovragi, aflata pe valea râului Oltet.

Sursa: Wikipedia

Distante si trasee dinspre principalele orase:

Baia de Fier – Novaci – Ranca 25 km
Targu-Jiu – Novaci – Ranca – 62 km
Petrosani – Novaci – Ranca 92 km
Rm-Vilcea – Novaci – Ranca – 97 km
Craiova – Filiasi- Tantareni – Targul Carbunesti – Novaci – Ranca 135 km
Pitesti – Novaci – Ranca – 157 km
Hunedoara – Novaci – Ranca – 162 km
Deva – Novaci – Ranca – 181 km
Sibiu – Novaci – Ranca – 200 km
Caransebes – Novaci – Ranca – 208 km
Brasov – Novaci – Ranca – 270 km
Bucuresti – Novaci – Ranca – 272 km
Timisoara – Novaci – Ranca – 311 km
Cluj Napoca – Novaci – Ranca – 328 km
Arad – Novaci – Ranca – 333 km
Targu Mures – Novaci – Ranca – 348 km
Oradea – Novaci – Ranca – 370 km
Braila – Novaci – Ranca – 493 km
Constanta – Novaci – Ranca – 506 km
Galati – Novaci – Ranca – 521 km
Iasi – Novaci – Ranca – 699 km

Daca aveti intrebari sau completari legate de Statiunea Montana Ranca puteti sa postati mai jos, in sectiunea de comentarii.

2 comments to Informatii Ranca

Leave a Reply