Sursa: Automarket.ro
Pasionatii ARO au trecut in caravana peste cea mai inalta sosea din Romania
O caravana formata din pasionatii marcii ARO a traversat Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania. La eveniment au participat 15 masini.
Modelele ARO raman adevarati pionieri off-road din punctul de vedere al potentialului tehnic chiar si in era sistemelor de tractiune integrala de ultima generatie. Ne demonstreaza acest lucru pasionatii modelelor fostului constructor roman, care s-au intalnit la mijlocul lunii septembrie pentru a aborda una dintre cele mai interesante incercari la care poate fi supusa o masina, trecerea peste cea mai inalta sosea din Romania: Transalpina (cunoscuta si sub numele de Drumul Regelui).
Au raspuns prezent la provocarea celui mai important forum al pasionatilor marcii, ARO Club Romania, nu mai putin de 16 automobile: 15 ARO si un Land Rover Freelander. In caravana au fost prezente modele precum ARO 320 camioneta, ARO 242, ARO 243, ARO 244, ARO 10 Spartana decapotabil, ARO 10.4, ARO 10.9 sau ARO 11.4, toate masinile purtand drapelul national si insemnele clubului si atragand privirile locuitorilor din orasele si satele parcurse.
“Scopul acestei intalniri anuale – precum si al intalnirilor saptamanale din Bucuresti, din fiecare joi, in fata parcului Carol – este popularizarea la nivel national a acestui model, ale carui performante au fost practic uitate, salvarea de la disparitie a marcii, precum si extinderea numarului de membri si de modele apartinand clubului nostru”, spune George Vilau, presedintele ARO Club Romania.
Transalpina (DN67C) se afla in Muntii Parang din Carpatii Meridionali, cel mai inalt punct al acestei sosele fiind Pasul Urdele (2145 metri). De altfel, incercarea de anul trecut al ARO Club Romania s-a oprit in acest punct, zapezile cazute devreme oprind caravana ARO care incerca in 2008 sa treaca peste Transalpina. Drumul face legatura dintre orasele Novaci (Gorj) si Sebes (Alba), originea acestui drum asfaltat doar pana la altitudinea de 1600 de metri fiind construita si pietruita de trupele germane din Primul Razboi Mondial. “Porecla” soselei, Drumul Regelui, vine de la faptul ca aceasta a fost inaugurata de catre Regele Carol al II-lea in 1935, atunci cand a fost data in folosinta pentru circulatia publica. Un amanunt interesant legat de Transalpina este faptul ca aici se desfasoara in fiecare an o etapa a Campionatului National de Viteza in Coasta, concurentii parcurgand sase kilometri intre Novaci si Ranca.